Piekąc szarlotkę korzenną, na którą przepis podawałam Wam tutaj za jednym zamachem upiekliśmy również tartę z dużą ilością jabłek. Ciężko powiedzieć, który przepis jest smaczniejszy, ale z pewnością każdy można szybko przygotować ze składników, które zwykle mamy w domu.
na ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła pokrojonego w kostkę
1 ubite jajko
na nadzienie:
450 - 500 g twardych jabłek
skórka i sok z 1 cytryny
na glazurę:
dżem morelowy (nie miałam, więc zastąpiłam go domowym dżemem pomarańczowym z kawałkami skórki pomarańczowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż do otrzymania kruszonki. Wbijamy jajko i mieszamy z okruszkami. Powstałą kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy 20-21 cm tak, aby ciastem wyklejone były też boki foremki; nakłuwamy spód widelcem. Na czas przygotowywania jabłek całość wkładamy do lodówki.
Obrane jabłka kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście. Posypujemy skórką i polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 200*C przez około 30 minut, aż lekko się zarumieni. Lekko przestygnięte ciasto smarujemy glazurą zrobioną z 3 łyżek dżemu i odrobiny wody podgrzanych w małym garnku i wymieszanych z cynamonem.
Tarta smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno :-)
Przepis z 7. numeru "Smakowitych Wypieków".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz