Długie jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu większej ilości czasu w kuchni, czego efektem jest kolejny wypiek mojego autorstwa :-) Jestem miłośniczką muffinków, dlatego to właśnie one często pojawiają się na moim stole, tym bardziej, że są łatwe do zrobienia, szybkie i zawsze się udają. Dzisiaj wersja owocowa - z malinami, ale można też dodać inne owoce, np. borówki amerykańskie, jeżyny albo po prostu mieszankę owoców leśnych :-D
Składniki (na 12 sztuk):
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 125 g masła (roztopionego i schłodzonego)
- 1 ubite jajko
- 175 ml mleka
- 175 g malin lub innych owoców
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej jajko z mlekiem i masłem. Delikatnie łączymy wszystkie składniki unikając powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy maliny.
Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w 190*C przez 20-25 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Studzimy i zjadamy ze smakiem ;-) Jeśli coś zostanie (ale to zdarza się niezwykle rzadko), możemy skorzystać z zamrażalnika i zostawić trochę na inny dzień.
Samo przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut, więc jest to idealny przepis na szybki deser.
Przepis pojawił się w 2. numerze "Smakowitych Wypieków".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz