piątek, 10 października 2014

Coś na ząb - Muffinki pomarańczowe

Oprócz promocji i kosmetyków moją pasją jest również pieczenie. Uwielbiam wyszukiwać i sprawdzać nowe przepisy, ale nie zawsze mam czas żeby spędzić w kuchni pół dnia. Właśnie dlatego chciałabym się dziś z Wami podzielić przepisem na bardzo szybkie muffinki z pomarańczą.



Składniki:
  • 17 dag mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 7 dag cukru 
  • szczypta soli 
  • starta skórka z pomarańczy 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 jajko 
  • 6 dag masła 
  • 120 ml (pół szklanki) kefiru 
Jeśli nie macie wagi, można korzystać z pojemników z miarkami (co prawda nie są super dokładne, ale zawsze wszystko mi wychodziło z ich pomocą) albo z prostego przelicznika ilości dekagramów na (płaskie) łyżki kuchenne:
  • mąka - 1 dag
  • cukier - 1,5 dag
  • masło - 1,5 dag
czyli do przepisu należy dodać 17 łyżek mąki, 5 łyżek cukru i 4 łyżki masła.

Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce i dodać startą skórkę z połowy pomarańczy. W drugiej misce zmieszać jajko, kefir i masło (wcześniej roztopione i wystudzone). Przelać mieszankę do pierwszej miski i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wszystkie składniki powinny się połączyć, masa powinna być gęsta i grudkowata.

Masę nałożyć do foremek mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Piec do zarumienienia (około 20 minut) w 200*C.

Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem i udekorować karmelizowanymi pomarańczami. Plasterki pomarańczy kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem (2/3 szklanki) i zalewamy szklanką wody. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. Cukier powinien się rozpuścić, a woda wyparować.

Smacznego!

Przepis pochodzi z gazety "Ale pychota!", o której na pewno za jakiś czas napiszę Wam coś więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz