Oprócz promocji i kosmetyków moją pasją jest również pieczenie. Uwielbiam wyszukiwać i sprawdzać nowe przepisy, ale nie zawsze mam czas żeby spędzić w kuchni pół dnia. Właśnie dlatego chciałabym się dziś z Wami podzielić przepisem na bardzo szybkie muffinki z pomarańczą.
Składniki:
- 17 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 dag cukru
- szczypta soli
- starta skórka z pomarańczy
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 6 dag masła
- 120 ml (pół szklanki) kefiru
Jeśli nie macie wagi, można korzystać z pojemników z miarkami (co prawda nie są super dokładne, ale zawsze wszystko mi wychodziło z ich pomocą) albo z prostego przelicznika ilości dekagramów na (płaskie) łyżki kuchenne:
- mąka - 1 dag
- cukier - 1,5 dag
- masło - 1,5 dag
czyli do przepisu należy dodać 17 łyżek mąki, 5 łyżek cukru i 4 łyżki masła.
Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce i dodać startą skórkę z połowy pomarańczy. W drugiej misce zmieszać jajko, kefir i masło (wcześniej roztopione i wystudzone). Przelać mieszankę do pierwszej miski i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wszystkie składniki powinny się połączyć, masa powinna być gęsta i grudkowata.
Masę nałożyć do foremek mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Piec do zarumienienia (około 20 minut) w 200*C.
Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem i udekorować karmelizowanymi pomarańczami. Plasterki pomarańczy kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem (2/3 szklanki) i zalewamy szklanką wody. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. Cukier powinien się rozpuścić, a woda wyparować.
Smacznego!
Przepis pochodzi z gazety "Ale pychota!", o której na pewno za jakiś czas napiszę Wam coś więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz